Under tisdag och onsdag har det varit premiär för Agria Icelandic Power där ryttare och islandshästar bjudit publiken på ett varierande innehåll med allt från ett riktigt bra startfält i både elit och ungdomsklasser till clinic och lekfulla inslag, där bland annat Champagnetölten lockade publiken till skratt.

Sent på tisdagskvällen sprang vi ikapp Rebecca Jónasson, Kristianstadtjej, Laholmsbo och tävlingsledare för Agria Icelandic Power i Jönköping, en av de stora nyheterna för årets upplaga av Jönköping Horse Show. Hon hade då precis avslutat sitt arbete med tisdagens tävlingar och var mitt i de sista förberedelserna inför onsdagens tävlingar. Vi passade på att ställa några frågor:

Hur gick premiären av Agria Icelandic Power?

“Väldigt bra, allt har flutit på mycket bra! Det känns verkligen som att både ryttare och publik uppskattade att islandshästarna är tillbaka på Elmia. Det var en hög stämning i lokalen och publiken var väldigt delaktig; något som alltid är roligt, och som kanske skiljer islandshästtävlingar från till exempel hoppning och dressyr. “

Vad har du fått för respons från de som varit här idag?
“Något som känns extra roligt för mig som verkligen brinner för utvecklingen av sporten är att det är många som har kommit fram och berättat att det är första gången de ser islandshästar och att de nu planerar att komma tillbaka redan imorgon för att de tyckte det var så roligt.”

Hur känns det att vara tillbaka på Elmia?
“Otroligt roligt! Jag tror att den här satsningen som Jönköping Horse Show gör på islandshästarna tillsammans med Agria Djurförsäkring kommer bidra till att själva evenemanget får ännu större bredd och att man växer som mötesplats för hästälskare över hela Sverige. Vi är Sveriges mest växande ras och vi har en bredd i vår sport som gör att alla, från barn till äldre, fritidsryttare som elitryttare kan delta”.


Vad är egentligen Champangetölt!?

Ja, här gäller det helt enkelt att i ett stafettliknande format rida så fort man bara kan (i tölt) utan att spilla ut det champagne fyllda glas man håller i handen. Vi Islandshästryttare tycker inte bara om att tävla, vi tycker också det är kul att bjuda på show. Jag skulle säga att man blir glad av att gå på Islandshästtävlingar och jag hoppas att alla som kan tar chansen att kika in i Hall A imorgon förmiddag. Förutom show och tävlingar blir det då också clinic på temat Hållbar träning med flerfaldiga världsmästaren Magnús Skúlason.”