Fem intensiva tävlingsdagar bjöd på nationell ridsport i en internationell miljö, shower, scensamtal och en välbesök mässa på Jönköping Horse Show. Det är tydligt att intresset för svensk ridsport och för tävlingarna i Jönköping aldrig varit större.

Jönköping Horse Show blev en demonstration av bredden inom ridsporten och det gick inte att ta miste på glädjen hos ryttare och besökare, att äntligen få samlas för ett stort hästevenemang i Sverige igen.

Publiken strömmade till Jönköping för att få se klasser i hoppning och dressyr, unga lovande ryttare och hästar samt den absoluta eliten i Sverige inom sporten. Tre av fyra ryttare från OS-guldlaget i Tokyo tävlade på Elmia och lockade såklart storpublik. Världsettan Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson var bara några av stjärnorna som var på plats och red under veckan.

“Sportsligt sätt har det varit de bästa tävlingarna på högsta nivå. Att kunna hålla tävlingar och mässa i en komplett anläggning som på Elmia betyder mycket för arrangemanget. Möjligheten att ha tävlingsbanor, framridning, uppstallning, mässa och parkeringar så tillgängligt gör upplevelsen fulländad för alla på plats”, säger Sylve Söderstrand, delgrundare och tävlingsledare på Jönköping Horse Show.

Under veckan fick publiken även se dressyr i hög klass och ett avgörande dressyrkval i Lövsta Future Challange där finalbiljetterna till Sweden International Horse Show delades ut.

Att äntligen få gå på hästmässa igen var väldigt efterlängtat hos publiken. Nu väntar ett stort arbete med planering för att ytterligare utveckla mässan, tävlingarna och evenemanget och skapa ännu bättre förutsättningar för tävlingarna 2022.

“Det är självklart att det skulle betyda mycket för Jönköping Horse Show om evenemanget år 2022 får ligga på höstlovet så att alla, även de yngsta, kan få tävla under veckan. Tävlingarna drar mycket publik från hela Sverige och att lägga tävlingarna under en lovvecka skulle absolut locka fler besökare till Jönköping. Dessutom finns det önskemål om att lägga till en tredje tävlingsbana och kunna visa upp en ännu större bredd inom ridsporten och tävlingsprogrammet”, säger Lisen Bratt-Fredricson som är delgrundare till evenemanget.

Det var osäkert in i det sista om det skulle kunna arrangeras en tävling i Jönköping 2021. När beskedet kom att det var möjligt, en och en halv månad innan tävlingarna, blev det ett väldigt intensivt arbete för att få allt på plats.

“Organisationen kring evenemanget och alla funktionärer som hjälp till före och under årets tävlingar har gjort ett fantastiskt arbete. Utan deras insats hade det absolut inte kunnat genomföras”, avslutar Lisen.