Söndagen 6 november blir något riktigt speciellt för den svenska ridsport publiken när en av världens absolut främsta dressyrtränare, Kyra Kyrklund, besöker Jönköping Horse Show. 

Få namn i ridsportens historia kan stoltsera med en meritlista på Kyra Kyrklunds nivå. Till de egna sportsliga framgångarna, som bland annat inkluderar Silver vid VM i Stockholm 1990 och vinst i FEI World Cup™ 1991, kan läggas otaliga framgångar tillsammans med elever från hela världen på absolut högsta nivå. Totalt har Kyra varit med på hela 11 Olympiska spel och vid VM i Herning 2022 delades inte mindre än 3 guldmedaljer ut till Kyras elever. Som tränare är hon känd för sin skicklighet och förmåga att göra det komplexa förståeligt, men också för sin humor och kärlek till hästen.

Kyra Kyrklund Clinic Presented by Toveks Bil
Under söndagmorgonen kommer Jönköpings publiken att bjudas på förstklassig uppvisning och en lektion i ridkonst när den legendariske dressyrtränaren håller clinic på temat problemlösning. Till sin hjälp kommer hon att ha två dressyr- och ett hoppekipage (vilka det blir tillkännages inom kort).

Jag ser fram emot att träffa publiken i Jönköping och att få dela med mig av olika verktyg som kan hjälpa både ryttarna och publiken att lösa problem och svårigheter. Min förhoppning är att var och en får med sig något hem som de både vill och kan prova, på sin egen nivå. Oavsett om man är hopp eller dressyrryttare” säger Kyra som besöker Jönköping Horse Show för första gången.

“I min clinic vill jag visa publiken saker som de kan prova hemma, till exempel hur de kan arbeta hästen gymnastiskt och hur man når en bättre samling. Alla hästar man arbetar med kommer inte kunna gå Grand Prix, men alla hästar (och ryttare) kan bli lite bättre“

Live kommenterar finalen av Krafft 4-års Championat
Under söndagseftermiddagen får publiken åter chans att ta del av Kyras gedigna kunskap när hon live kommenterar finalen av Krafft 4-års Championat. Efter varje ritt kommer Kyra att lämna ett muntligt omdöme som både publik och ryttare får ta del av. Om sitt uppdrag säger Kyra:

“Jag kommer att titta på fördelar samt eventuella nackdelar och försöka bedöma om jag tror det kommer att vara tillräckligt enkelt för hästen att utbildas mot högre klasser. Jag vill också gärna hjälpa både ryttare och publik att förstå att man kan vara nöjd med hästen oavsett om man vinner eller ej. Att rida championat är en utbildningsmöjlighet för den unga hästen.”

Kyras frågelåda
Inför Kyras clinic bjuds besökare in att ställa sina frågor till Kyra genom att skicka ett e-mail märkt “Kyras frågelåda” till kontor@jonkopinghorseshow.com. Av inkomna frågor kommer ett urval att besvaras live av Kyra under clinicen.

“Kyra sitter på en kunskap som få andra inom vår sport och det känns väldigt speciellt att kunna erbjuda både publik och tävlande den här möjligheten. Att genom frågelådan dessutom kunna facilitera en konversation mellan vår publik och en sådan ridsportlegend ska bli riktigt roligt.” säger Lisen Bratt Fredricson en av initiativtagarna till Jönköping Horse Show.

En satsning på Dressyren
Samarbetet med Kyra är en del av Jönköpings Horse Shows Dressyrsatsning med målsättning att skapa goda förutsättningar för Dressyrens utveckling genom att leverera nationella tävlingar av internationell standard för såväl unga hästar som ryttare. Läs mer om våra dressyrklasser och serieregler här: https://jonkopinghorseshow.com/dressyr/ 

Biljetter till Jönköping Horse Show och Kyras Clinic säljs via: https://www.nortic.se/dagny/event/38088

Om Kyra Kyrklund
Kyra Kyrklund är professor i ridkonst vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Silvermedaljör vid VM i Stockholm 1990, sexfaldig Dressyr Olympier för Finland (totalt har hon medverkat vid 11 Olympiska spel), Nordisk och Finsk mästare i både dressyr, hoppning och fälttävlan, sexfaldig FEI Dressyr World Cup™ finalist och vinnare av FEI World Cup™ finalen med Matador 1991.

Som tränare har Kyra väglett över 30 internationella Grand Prix ryttare, inklusive Daniel Bachmann Andersen (lagguld i Dressyr för Danmark vid VM i Herning 2022)  och Cathrine Laudrup-Dufour (lagguld i Dressyr för Danmark och tvåfaldig individuell silvermedaljör vid VM i Herning 2022 )

Också den Svenska guldhjälten Jens Fredricson (lagguld för Sverige och individuell finalist) har fått hjälp av Kyra i framförallt sitt markarbete de gånger Kyra besökt de svenska Riksanläggningarna.