Med mer besökare och funktionärer än någonsin tackar Jönköping Horse Show och årets Hästlov för sig. Det blev ett känslosamt avslut på en fantastisk vecka när Bruce Goodin plockade hem storsegern i Jönköping Grand Prix inför fullsatta läktare och helgens gladaste supporterskara i Kiss and Cry. Veckan har bjudit på allt från höstlovsaktiviteter för barn och unga, till tävlingar för såväl amatörer som eliten med bland annat final i Agria Ponny Trophy, Equality Line Rising Star, och inte minst publikfavoriten ATG Riders League. Nästa år är Hästlovet tillbaka igen under vecka 44.

“Vilken vecka det har varit! Vi har lite räknande kvar att göra, men redan nu vet vi att det är besöksrekord! Det som utmärker Jönköping Horse Show är bredden på evenemanget och det har verkligen märkts i veckan! Vi är Sveriges största nationella tävling, med alltifrån Junior riddare och de minsta ponnyryttarna till amatörer och den högsta eliten. Det har varit högt tryck från alla håll – från ryttare, publik och funktionärer. Nästa år hoppas vi kunna välkomna ännu fler till Hästlovet här på Elmia! ” 
säger Lisen Bratt Fredricson, en av initiativtagarna till Jönköping Horse Show, under söndagkvällen

Tävlingsledare Sylve Söderstrand är också mycket nöjd med årets upplaga av Jönköping Horse Show:

“Det här har varit en helt fantastisk vecka. Vi har alltid velat att det här ska bli en mötesplats för hästsverige och det har det verkligen blivit. För små och för stora. För unga och för gamla. Och på alla olika nivåer. Med en otroligt engagerad och intresserad publik. Det kan inte bli bättre! Man är trött, men jag åker väldigt glad hem till Gotland nu. “

Inte bara besöksrekord, utan också funktionärsrekord

Jönköping Horse Show är en plats där hästarna och dess ryttare står i fokus, men det är människorna bakom kulisserna som gör det hela möjligt. Varje år reser människor i alla åldrar från hela Sverige för att vara funktionärer på Elmia under Jönköping Horse Show och i år var det nytt ansökningsrekord:

“Vi hade extremt många sökande i år, vi har till och med fått tacka nej till folk, vilket såklart är ett angenämt problem att ha. Även om det är tråkigt att behöva säga nej så är kul att se att intresset för att vara med är så högt.”
 berättar Helena Hansen från Jönköping som är funktionärsansvarig och har hand om de 322 funktionärer som tillsammans med sina huvudfunktionärer gjort tävlingarna möjliga.

Helena fortsätter:

“Bland årets funktionärer har vi haft allt från etablerade kompisgäng och familjer som reser från hela sverige för att vara med till universitetsstudenter härifrån Jönköpings Universitet som vill vara med för att lära sig mer om hur ett sådant här evenemang går till och få praktiskt erfarenhet med sig in i studierna.”

En uppskattad mötesplats för hästsverige
Att Jönköping Horse Show är just den mötesplats mellan bredd och elit som Lisen och Sylve beskriver blev extra tydlig efter Rolf-Göran Bengtsson seger i ATG Riders League GP i lördags. Det är första gången Rolf-Göran tävlar på hemmaplan sedan lagguldet i Milano, vilket märktes på framridningen efter segern när många kom fram och ville ta foton och få autografer. Världsstjärnan tog god tid på sig och kommenterade betydelsen av att få komma hem och möta den svenska publiken på ett sådant här sätt:

“Det är alltid lika kul att möta publiken här i Jönköping. De är väldigt glada och entusiastiska och hejar på. Dom är glada att man är här och då vill man såklart ge lite extra tillbaka”


En annan storstjärna på plats under årets Jönköping Horse Show var Malin Baryard- Johnsson. Hon kommenterade sin vecka i Jönköping så här:

“Det har varit superhärligt att vara här. Det är ju inte så ofta man är i Sverige på den här typen av arenor och det här är verkligen en fantastisk tävling med en fantastisk publik där man även kan få ta med lite yngre hästarna så att de får lära sig. Den här arenan står sig jätte högt även internationellt och hela evenmanget har verkligen en internationell prägel. Och när läktarna är så här fulla så blir det ju ännu bättre! Ett fantastisk arrangemang som är bra för svensk ridsport.”

Det var dock inte enbart möten mellan bredd och elit som stod i fokus under hästfesten utan också möten mellan glada shoppare och nära 100 utställare:

“Vi gjorde vår första monter här förra året. I år har vi större monter och ännu mer grejer, och vi är väldigt nöjda! Det är tre gånger så mycket folk i år! “
 berättar Olivia Lindberg som både tävlade och ställde ut på på Elmia i montern Emilia och Olivia AB.

Några andra som verkligen tog vara på Jönköping Horse Shows som en mötesplats var ponnyryttarna Lea Wisén från Eskilstuna, tävlande för Eskilstunaortens Ryttarförening och Alice Bock från Nyköping, tävlande för Östra Sörmlands Lantliga Ryttarförening. De två ryttarinnorna hade båda kvalificerat sig till Agria Pony Trophy genom att samla poäng på olika tävlingar under sommaren. I förberedelserna inför tävlingarna på Elmia fann de varandra på TikTok och bestämde träff på Jönköping Horse Show där de förutom att tävla mot varandra har hjälpts åt med dagliga sysslor på tävlingsplatsen såsom att fodra hästarna och gå banan.

“Vi har pratat en del på distans lixom, men nu träffas vi här efter att ha bestämt träff via TikTok! Vi står i samma stall här och hjälps åt! berättade Lea Wisén tidigare i veckan.


2024 är Jönköping Horse Show och Hästlovet på Elmia är tillbaka igen under vecka 44. För den som är sugen på att vara av del av festen tipsar vi om att hålla utkik på jonkopinghorseshow.com