På söndag kommer Carl Hedin tillsammans med sin godkända hingst Skyline to B att hålla en clinic på Jönköping Horse Show. En som har varit med från start i ekipagets framgångssaga är uppfödaren Maria Rasmusson som också är på plats i Jönköping under morgondagen. I somras fick vår reporter Ida Lindemann äran att intervjua henne på Falsterbo Horse Show.

Relaterad Press Information: Reportaget är skrivet av Ida Lindemann för Jönköping Horse Show och är fritt för publicering. Carl Hedin och Skyline to B väntas anlända till Jönköping Horse Show under lördagseftermiddagen (ca 15.00). För intervjubokningar och bildtagning vänligen kontakt presskontoret på press@jonkopinghorseshow.com

Vi träffar Maria Rasmusson i en monter på Falsterbo Horse Show. Till vardags bor hon hemma i Hjärnarp, utanför Ängelholm i Skåne. Där har hon en liten uppfödning av hästar och tar in unga hingstar på lösdrift.

– Jag har 28 hästar just nu, så jag har att göra om dagarna, säger hon och skrattar.

Själv håller hon på med hoppning, även om det främst är dressyrhästar som föds upp.

– När jag började var det hoppning som gällde. Skylines mamma köpte jag från en bekant, för att jag tyckte om hästen och fick den billigt. Så då blev det dressyr också, säger hon.

Hon köpte stoet som tvååring men då den hade en skada bestämde sig Maria Rasmusson för att betäcka henne istället, så att den kunde läka i lugn och ro. Skyline to B blev hennes första avkomma.

– Som föl var han otroligt underbar att ha att göra med, men han var så ful med manen rakt upp. Han såg ut som en blandning mellan en alien och en giraff. Han var lite som den fula ankungen.

– Sedan var det ren tur. Jag har följt Carl Hedin länge och tycker att han har bra hästhållning, fortsätter hon.

Han sökte en unghäst mellan två och fyra år, 1.70 meter eller högre.

– Jag tänkte att för fasiken, jag provar att skicka till honom.

Sagt och gjort, Maria Rasmusson skickade en film på hingsten.

– Det var en superdålig film, vi har skojat om det i efterhand. Han sprang lös på banan och jag skulle få honom att röra sig samtidigt som jag skulle hålla två hundar borta från banan, säger hon och skrattar.

Men Carl Hedin fastnade för hingstens stam och åkte för att träffa hästen. Han har berättat i efterhand att han var såld på hästen redan när den gick ut från boxen.

Nu, några år senare, tävlar de tillsammans på Falsterbo Horse Show.

– Jag kände mig nästan tårögd när jag såg dem. Den fula lilla fölungen som vuxit upp och blivit en så häftig häst. Han njöt lika mycket som Carl på banan, han älskar att visa upp sig.

– Jag är så glad att han köpte honom för de passar så bra tillsammans. Skyline är så glad i honom och tvärtom. Carl tar fram hingstens bästa sidor hela tiden, fortsätter hon.

Även om saknaden är stor efter Skyline To B så kan Maria Rasmusson trösta sig med att ha två helsyskon till honom hemma, och ett till på väg.

– Jag får ju allt jag vill ha. De är vackra, otroligt bra temperament, långbenta och ädla.

När hon först skulle välja hingst fick hon lite hjälp, eftersom hon inte var så insatt i dressyr.

– Jag ville ha något ridbart eftersom mammans pappa kan vara ganska skarp. Och det fick jag, alla tre avkommor har så bra huvud. Men hingsten [Blue Hors St. Schufro] har blivit väldigt populär i avel så det var inte helt lätt att få semin i år.

Skyline To B som på bilden är cirka en månad gammal.

Biljetter till mässan och Jönköping Horse Show hittas här